Welke vragen stel je bij een sollicitatie?

Datum:
22 juni 2024
Categorie:

Een sollicitatie kan zowel spannend als doodeng zijn voor beide partijen, zowel de interviewer als de sollicitant. Om tot een succesvolle uitkomst te komen, moeten beide partijen goed voorbereid zijn. Voor de sollicitant is het van  belang de juiste vragen te stellen om een goed beeld van functie, bedrijf en werkomgeving te krijgen. In deze blog gaan we in op welke vragen je bij een sollicitatiegesprek kunt stellen, zodat je niet alleen een goede indruk achterlaat maar ook nog eens zeker weet of de functie waarvoor jij gaat solliciteren goed bij je past.

Waarom zijn vragen stellen belangrijk?

Bij een sollicitatiegesprek is het stellen van vragen net zo belangrijk als het beantwoorden ervan. Door vragen te stellen geeft je aan dat je geïnteresseerd bent, goed voorbereid bent en kritisch kan nadenken. Het helpt bovendien om te bepalen of de functie en het bedrijf echt bij jou passen. Maar welke vragen stelt je in een sollicitatiegesprek om deze doelen te bereiken? Onderstaand vind je een uitgebreide lijst met vragen die je kan stellen.

Welke vragen stel je bij een sollicitatie

Vragen over de functie

 1. Wat zijn de dagelijkse verantwoordelijkheden in deze functie?

Door te vragen naar de dagelijkse taken krijg  je een goed idee van wat je de functie inhoudt en je dagelijks zal gaan doen. Dit helpt om vast te stellen of de functie overeenkomt met jouw vaardigheden, interesses en verwachtingen van de functie.

 1. Hoe ziet een standaard werkdag voor deze rol eruit?

Een omschrijving van een standaard werkdag kan je een beter begrip geven hoe de tijdsverdeling eruit zal zien en welke taken elke dag worden uitgevoerd.

 1. Welke vaardigheden en ervaring zijn het meest van belang voor deze functie?

Door te vragen naar vaardigheden kan je bepalen of je voldoende achtergrond hebt of dat je misschien op een bepaald gebied nog kennis moet opdoen om in deze rol succesvol te zijn.

 1. Wat zijn de grootste uitdagingen die iemand in deze rol kan tegenkomen?

Dit is een manier om mogelijke problemen op te sporen en beter voorbereid te zijn op de dingen die eraan gaan komen. Door hier met de interviewer over te sparen laat je oplossingsgericht denken zien en toon je interesse in de functie.

 1. Hoe wordt succes in deze functie gemeten?

De bedoeling van deze vraag is duidelijk: Je wilt weten op welke voorwaarden je prestaties geleverd kunnen worden beoordeeld. Met andere woorden, wat verwacht men eigenlijk van jou en waar word je op beoordeeld?

Welke vragen stel je bij een sollicitatie over het team en de werkcultuur

 1. Kun je iets vertellen over het team waarin ik zou komen te werken?

Met deze vraag krijg je een idee van de samenstelling en dynamiek van het team maar ook de grootte en eigenschappen. Een goed functionerend team is belangrijk voor je werkplezier en effectiviteit.

 1. Hoe zou je de bedrijfscultuur beschrijven?

Bedrijfscultuur bepaalt voor een groot deel de algehele tevredenheid van de medewerkers op de werkplek. Vraag naar de normen en waarden van het bedrijf om te zien of deze aansluiten bij jouw persoonlijke waarden.

Tevens kan je hiermee bevestigen of jouw verwachtingen worden bevestigd.

 1. Welke soort mensen passen goed binnen dit team/bedrijf?

Hiermee kun je inschatten of je persoonlijkheid en werkstijl aansluiten bij de rest van het team en het bedrijf. Dit is belangrijk voor een goede samenwerking en werksfeer.

 1. Wat zijn de mogelijkheden voor professionele ontwikkeling en groei binnen het bedrijf?

Met deze vraag laat je zien dat je denkt aan de lange termijn en geïnteresseerd bent in persoonlijke groei. Bovenal wil je doorontwikkelen binnen de organisatie.

 1. Hoe wordt hier samengewerkt tussen verschillende afdelingen?

Door te vragen naar de samenwerking tussen afdelingen, begrijp je hoe de communicatie en samenwerking binnen het bedrijf verloopt, wat van invloed kan zijn op je dagelijkse werkzaamheden.

Welke vragen stel je bij een sollicitatie

Welke vragen stel je bij een sollicitatie over leiding en ondersteuning

 1. Aan wie zou ik rapporteren?

Het is belangrijk om te weten wie je leidinggevende zal zijn. Met deze informatie kan je meer te weten komen over hun managementstijl. Dit helpt om te bepalen of je goed zal kunnen samenwerken met je toekomstige baas.

 1. Hoe vaak zijn er evaluaties en feedbackgesprekken?

Door regelmatig evaluaties en feedbackgesprekken te houden, kan je professionele groei en persoonlijke verbetering doorzetten. Door te vragen naar de frequentie en het format van deze gesprekken krijg je een idee hoeveel het bedrijf groei stimuleert.

 1. Wat voor ondersteuning is er beschikbaar voor medewerkers in deze rol?

Hiermee ontdek je welke middelen en begeleiding er beschikbaar zijn om je te helpen slagen in de functie. Dit kan variëren van training tot mentorschap.

 1. Wat zijn de verwachtingen voor overuren of beschikbaarheid buiten werktijden?

Met deze vraag krijg je een idee van de werk-privébalans in deze functie om een realistisch idee te krijgen van de werkdruk en je persoonlijke tijdsinvestering.

Welke vragen stel je bij een sollicitatie over het bedrijf en de toekomst

 1. Wat zijn de huidige doelen en prioriteiten van het bedrijf?

Door te weten waar het bedrijf zich op richt, kan je een inschatting maken hoe jouw rol hierin past en hoe stabiel en toekomstgericht het bedrijf is.

 1. Hoe ziet de toekomst van het bedrijf eruit?

Deze vraag helpt je om te begrijpen hoe het bedrijf zich positioneert voor toekomstige groei en welke kansen er voor jou kunnen zijn.

 1. Hoe heeft het bedrijf zich aangepast aan veranderingen in de industrie?

Dit laat zien hoe flexibel en innovatief het bedrijf is, wat belangrijk kan zijn voor je langetermijnperspectief.

 1. Welke nieuwe producten, diensten of projecten zijn er in de pijplijn?

Dit geeft je een idee van hoe het bedrijf zich ontwikkelt en waar hun focus ligt, wat belangrijk kan zijn voor je betrokkenheid en interesse.

welke vragen stel je bij een sollicitatie

Welke vragen stel je bij een sollicitatie over het proces

Je merkt dat het gesprek tot een einde komt. Hoe rond je het netjes en compleet af, zodat ook de laatste indruk de beste is?

 1. Wat zijn de volgende stappen in het sollicitatieproces?

Met deze vraag laat je zien dat je geïnteresseerd bent en bereid bent om verder te gaan in het proces. Het helpt je ook om te weten waar je aan toe bent en wat de procedure is zodat je niet jezelf in spanning laat wachten.

 1. Wat is de eerste indruk? Zijn er nog zaken die jullie willen weten of dat ik kan aanleveren?

Natuurlijk is het goed om relevante vragen op het juiste moment te stellen tijdens het gesprek, maar vraag altijd naar de 1ste indruk aan het einde van het gesprek. Dit toont je bereidheid om extra informatie te verstrekken en geeft de interviewer de kans om eventuele zorgen te uiten, Het doel is om eventuele twijfels nog weg te kunnen nemen, tevens kan je je eigen enthousiasme daarbij nogmaals benadrukken.

 1. Wanneer kan ik een beslissing verwachten?

Het is belangrijk om te weten hoe lang je moet wachten op een reactie, zodat je weet waar je aan toe bent en je eventueel andere opties kunt overwegen. Stem af wanneer je een terugkoppeling kan verwachten en of jouw gesprekspartner nog iets van jou verwacht.

Praktische tips voor het stellen van vragen tijdens een sollicitatie

Welke vragen stel je bij een sollicitatie, is niet alleen belangrijk om te weten, maar ook hoe en wanneer je deze vragen stelt. Hier zijn enkele praktische tips om in gedachten te houden:

 1. Bereid je vragen van tevoren voor.
  • Maak een lijst met vragen die je wilt stellen. Daarmee ben je goed voorbereid en vergeet je niets tijdens het gesprek. Ook toon je hiermee proactiviteit, als je met een kladblokje komt aanzetten waar gespreksonderwerpen op staan.
 2. Luister goed naar de antwoorden.
  • Zorg voor een proactieve houding, door goed te luisteren naar de antwoorden die je krijgt en eventueel doorvragen als iets niet duidelijk is. Bij een tegenvraag, probeer niet te snel te antwoorden. Neem de tijd om over vragen na te denken zodat je een goed overwogen en sterk antwoord kan geven.
 3. Pas je vragen aan op het gesprek.
  • Soms krijg je tijdens het gesprek al antwoord op enkele van je vragen. Pas je vragen aan op basis van de informatie die je al hebt ontvangen.
 4. Wees respectvol en professioneel.
  • Zorg ervoor dat je vragen stelt op een respectvolle en professionele manier. Probeer hierbij niet bijzonder kritisch of veeleisend over te komen.
 5. Stel open vragen.
  • Open vragen stimuleren uitgebreide antwoorden en geven je meer informatie dan gesloten vragen die met ja of nee beantwoord kunnen worden.

Dus, welke vragen stel je bij een sollicitatie?

Het stellen van de juiste vragen tijdens een sollicitatiegesprek is cruciaal om een goed geïnformeerde beslissing te kunnen nemen. Maar welke vragen stel je bij een sollicitatie? Door te weten welke vragen je bij een sollicitatie moet stellen, kun je niet alleen een beter beeld krijgen van de functie en het bedrijf, maar ook een positieve indruk maken op je potentiële werkgever. Of je nu vragen stelt over de functie, het team, de werkcultuur, of het sollicitatieproces, wees voorbereid, luister aandachtig en wees respectvol. Met deze aanpak vergroot je je kansen op succes en vind je de baan die het beste bij je past.

Naast de "welke vragen stel je bij een sollicitatie?" hebben wij nog een bonustip! Ben je op zoek naar die baan waarvan je altijd hebt gedroomd? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Bekijk op onze website alle vacatures van NB personeel of bekijk hier de beste vacatures in Zuid-Limburg.

Kantoor Sittard

Lissabonlaan 2, 6135 LE Sittard
+31 (0) 46 - 434 00 20
info@nbpersoneel.nl

Kantoor Heerlen

Saroleastraat 60, 6411 LW Heerlen
+31 (0) 45 - 200 70 20
heerlen@nbpersoneel.nl
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram