Wat is interim werken?

Datum:
17 mei 2024
Categorie:

In de moderne werkomgeving is flexibiliteit een belangrijk begrip. Werknemers willen graag veel en verschillende werkervaringen op kunnen doen, en werkgevers willen personeel daartegenover graag zo efficiënt mogelijk kunnen inzetten. Een optie hiervoor is het zogenaamde "interim werken", waar steeds vaker over wordt gesproken: maar wat is interim werken? En wat is een interim functie?

Het concept: wat is interim werken?

Interim werken is een dynamische vorm van tijdelijk werk waarbij een werknemer voor een specifieke periode en/of project wordt aangenomen. De duur is doorgaans enkele weken tot een paar maanden, maar kan ook langer zijn, afhankelijk van de specifieke vereisten voor werkgevers. Deze laatsten genieten daardoor van een grote mate van flexibiliteit die uniek is in de snel ontwikkelende arbeidsmarkt van heden. Door tijdelijk werk kunnen echter ook de medewerkers zelf "niet vastgeroest raken". Zij hebben vanwege goede afspraken met het bedrijf dat hen inhuurt weer de kans zich tijdelijk te werken in verschillende omgevingen en industrieën. Zo kan de werknemer dan hun vaardigheden verder ontwikkelen

Verder geeft uitzenden werkgevers ook de mogelijkheid om snel met bedrijfsbehoeften en projectbehoeften mee te veranderen, zonder dat het ze op lange termijn veel toeslagen kost. Zo kunnen ze bijvoorbeeld in een economisch moeilijk jaar hun personeelsbestand afstemmen op de veranderingen binnen de marktdynamiek en toch efficiëntie en kosteninhoud besparen.

wat is interim

Wat is een interim functie?

Een interim positie is geen fysieke baan, maar een specifiek type tijdelijke beroep dat door gespecialiseerde, on-the-road professionals wordt vervuld. Deze rollen kunnen zeer uiteenlopend zijn. Sommige zijn leidinggevende posities, anderen juist heel gespecialiseerd en bekend in uiteenlopende sectoren als financiën, human resources (HR), marketing binnen een internationale zakenwereld of IT. Wat deze functies met elkaar gemeen hebben, is de nadruk op expertise en ervaring binnen een bepaald vakgebied. Voor professionals is wat is interim werken vanwege hun bewezen staat van dienst en diepgaande kennis vaak aangetrokken, zodat zij in korte tijd binnen de organisatie resultaat laten zien.

Of het nu gaat om het toepassen van strategische veranderingen, het begeleiden van een team, processen stroomlijnen in een organisatie, of het oplossen van complexe interne vraagstukken: interim professionals worden gevraagd om met hun vermogen problemen op te lossen en waarde te verhogen voor het bedrijf. Vanwege hun behendigheid en bereidheid om netwerken te onderhouden en uitdagingen aan te gaan kunnen zij zicht gemakkelijk aanpassen en een welkome toevoeging zijn voor organisaties die snelle, vakbekwame professionals zoeken.

De voordelen van interim werken

We weten nu wat is interim werken. Voor zowel werknemers als werkgevers biedt interim werken een aantal voordelen:

 • flexibiliteit: Interim werk stelt medewerkers in staat hun eigen geleide te kiezen en project 's te doen vanwaar ze het meeste plezier hebben en dat aansluit bij hun interesses en vaardigheden. Het is de ideale baan voor mensen die op zoek zijn naar een betere balans tussen privéleven en werk
 • Diversiteit aan ervaringen: Door verschillende interim opdrachten aan te nemen, kunnen werknemers hun vaardigheden en kennis verbreden, wat een toegevoegde waarde voor de arbeidsmarkt inhoudt. Ze krijgen de gelegenheid om ervaring op te doen in verschillende bedrijfsculturen en -omgevingen, om zich op professioneel gebied te ontwikkelen.
 • Snelle oplossingen voor werkgevers: Voor werkgevers bieden interim werken snelle oplossingen wanneer zij met tijdelijke vacatures kampen of specifieke projecten moeten aanpakken, u hoeft dus niet een heel wervingsproces te doorstaan.
 • Toegang tot gespecialiseerde expertise: Interim professionals kunnen organisaties vaak gespecialiseerde kennis en ervaring aanbieden en zo een welkome hulp zijn voor complexe projecten of problemen.
 • Kostenbesparing: In de korte termijn kan het inhuren van interim professionals nog kosteneffectiever zijn dan het in dienst nemen van vaste medewerkers, want werkgevers betalen immers alleen voor de periode waarin een interim professional daadwerkelijk aan het werk is.
wat is interim

Hoe vind je interim opdrachten?

Wat is een interim functie en hoe vind je een interim functie? Voor mensen die geïnteresseerd zijn in interim werken, zijn er verschillende manieren om opdrachten te vinden:

 • Uitzendbureaus:
  • Uitzendbureaus spelen vaak een centrale rol bij het verbinden van interim-experts met opdrachten die in lijn liggen met hun vaardigheden en ervaring. Zij van hen werken gewoon omdat ze zijn ingeschreven op een interim uitzendbureau, lijst oplevert een enorm bereik aan opdrachten in vele markten.
 • Netwerken:
  • Netwerken blijft een belangrijke manier om nieuwe interimopdrachten te vinden. Door actief deel te nemen aan professionele netwerkevenementen en platforms zoals LinkedIn kun je potentiële opdrachtgevers bereiken evenals recruiters die op zoek zijn naar interim professionals.
 • Freelance platforms:
  • Op het internet zijn er vele plaatsen waar dan wel zelfstandige professionals (ZZP'er) kan inschrijven, die zijn soorten werk kunt uitbesteden. Deze geeft elk freelancer op makkelijke wijze de kans een opdracht te vinden en contract te sluiten Doorgaans zonder tussenkomst van een tussenpersoon.
 • Eigen marketing:
  • Het is belangrijk voor interim-professionals om hun eigen merk te promoten. Ook moet hun expertise zichtbaar worden voor potentiële opdrachtgevers. Dat kan onder andere door het creëren van een professioneel online profiel, het delen van kennis en inzichten via blogs en sociale media, en het actief benaderen van bedrijven waarvan je denkt dat ze baat zouden hebben bij jouw diensten.
wat is interim

Concluderend, wat is interim werken?

Een interim functie is geen fysieke baan, maar een specifiek type tijdelijke beroep dat door gespecialiseerde, on-the-road professionals wordt vervuld. Deze rollen kunnen zeer uiteenlopend zijn. Sommige zijn leidinggevende posities, anderen juist heel gespecialiseerd en bekend in uiteenlopende sectoren als financiën, human resources (HR), marketing binnen een internationale zakenwereld of IT. Wat deze functies met elkaar gemeen hebben, is de nadruk op expertise en ervaring binnen een bepaald vakgebied. Voor professionals is wat is interim werken vanwege hun bewezen staat van dienst en diepgaande kennis vaak aangetrokken, zodat zij in korte tijd binnen de organisatie resultaat laten zien.

Of het nu gaat om het toepassen van strategische veranderingen, het begeleiden van een team, processen stroomlijnen in een organisatie, of het oplossen van complexe interne vraagstukken: interim professionals worden gevraagd om met hun vermogen problemen op te lossen en waarde te verhogen voor het bedrijf. Vanwege hun behendigheid en bereidheid om netwerken te onderhouden en uitdagingen aan te gaan kunnen zij zicht gemakkelijk aanpassen en een welkome toevoeging zijn voor organisaties die snelle, vakbekwame professionals zoeken.

Naast "wat is interim werken?" hebben wij nog een bonustip! Ben je op zoek naar die baan waarvan je altijd hebt gedroomd? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Bekijk op onze website alle vacatures van NB personeel of bekijk hier de beste vacatures in Zuid-Limburg.

Kantoor Sittard

Lissabonlaan 2, 6135 LE Sittard
+31 (0) 46 - 434 00 20
info@nbpersoneel.nl

Kantoor Heerlen

Saroleastraat 60, 6411 LW Heerlen
+31 (0) 45 - 200 70 20
heerlen@nbpersoneel.nl
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram