Wat is een VCA certificaat en hoe volg je een cursus?

Datum:
24 juni 2024
Categorie:

Als werkgever willen we zeker weten dat onze uitzendkrachten veilig en efficiënt kunnen werken. Een manier om hieraan bij te dragen is door onze uitzendkrachten te helpen een VCA certificaat te behalen. Wat een VCA certificaat precies is en hoe je hier een cursus voor kan volgen, leggen we uit in deze blog. 

Wat is een VCA certificaat? 

VCA staat voor veiligheid, gezondheid en milieu. Een VCA certificaat toont bewijs van de nodige kennis en vaardigheden op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Dit certificaat is vooral bedoeld voor werknemers in risicovolle werkomgevingen, zoals de bouw, techniek en industrie. Door hen dit certificaat te laten behalen, zorgt een werkgever ervoor dat iedereen op de werkvloer zich bewust is van de mogelijke gevaren en weet hoe hij of zij veilig kan werken. 

Wat is een VCA certificaat

Belang van een VCA certificaat

Een VCA certificaat zorgt ervoor dat iedereen op de hoogte is van de laatste veiligheidsnormen. Zowel de werkgever als de werknemer hebben belang bij een werkomgeving waarin risico’s geminimaliseerd worden. Zo kan er veilig gewerkt worden. 

Hoe volg je een VCA cursus?

Nu je weet wat is een VCA certificaat, kan je overwegen een VCA cursus te gaan volgen. Voordat je een VCA cursus gaat volgen, moet je een aantal zaken uitzoeken.

1. Bepaal welk type VCA certificaat je nodig hebt

Naast wat is een VCA certificaat zijn er verschillende soorten VCA certificaten, afhankelijk van je functie en verantwoordelijkheden:

 • VCA Basis (B-VCA): Voor operationele medewerkers die geen leiding geven.
 • VCA Vol (VOL-VCA): Voor leidinggevenden en zzp’ers.
 • VIL-VCU: Voor intercedenten en leidinggevenden bij uitzendorganisaties.

2. Zoek een erkende opleider

Voor het volgen van een VCA cursus is het belangrijk een erkende opleider op te zoeken. Erkende opleiders bieden vaak verschillende soorten cursussen aan, zowel klassikaal als online. Let bij het kiezen van een opleider op de volgende punten:

 • Erkenning: Zorg ervoor dat de opleider erkend is door het VCA Examenbureau.
 • Lesmateriaal: Controleer of het lesmateriaal up-to-date is en aansluit bij de laatste richtlijnen.
 • Cursusvorm: Kies een cursusvorm die bij jou past. Klassikale cursussen zijn interactief, terwijl online cursussen flexibel zijn.

3. Bereid je voor op de cursus

Een goede voorbereiding is het halve werk. Veel opleiders bieden studiemateriaal aan dat je kunt doornemen voordat de cursus begint. Dit kan bestaan uit boeken, online modules of oefenexamens. Het is aan te raden om deze materialen grondig door te nemen, zodat je goed voorbereid aan de cursus begint.

4. Volg de cursus

Hoe lang duurt een VCA cursus? De VCA cursus zelf duurt meestal één of twee dagen. Tijdens de cursus komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals:

 • Wet- en regelgeving: Basiskennis van relevante wetten en regels op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.
 • Risico’s en preventie: Herkennen van mogelijk gevaarlijke situaties en weten hoe je deze kunt voorkomen.
 • Ongevallen: Weten wat te doen bij een ongeval en hoe je eerste hulp verleent.
 • Werkplekinstructies: Het correct gebruiken van gereedschap en machines.

5. Doe het examen

Na het volgen van de cursus moet je een meerkeuzevragen-examen afleggen. De vragen hebben betrekking op de onderwerpen die tijdens de cursus zijn behandeld. De exacte score die je nodig hebt om te slagen, kan variëren per type VCA certificaat.

6. Ontvang je VCA certificaat

Als je het examen met succes hebt afgelegd, ontvang je je VCA certificaat. Dit certificaat is tien jaar geldig en wordt erkend in heel Nederland en in veel andere Europese landen. Na deze periode moet je het certificaat vernieuwen door opnieuw een examen af te leggen.

Wat is een VCA certificaat

Voordelen van een VCA certificaat

Het behalen van een VCA certificaat biedt verschillende voordelen, zowel voor werknemers als voor werkgevers.

Voordelen voor werknemers

 • Verhoogde veiligheid: Je bent beter voorbereid op gevaren op de werkplek.
 • Meer werkmogelijkheden: Veel werkgevers eisen een VCA certificaat, vooral in risicovolle sectoren zoals de bouw en industrie. Het halen van dit certificaat biedt daarom meer kansen op de arbeidsmarkt. 
 • Professionele ontwikkeling: Het certificaat toont een serieuze interesse in je professionele ontwikkeling en veiligheid op de werkplek.
Wat is een VCA certificaat

Voordelen voor werkgevers

 • Lagere risico’s: Werknemers met een VCA certificaat zijn beter in staat om veilig te werken. Daardoor vermindert het risico op ongevallen en incidenten.
 • Hogere productiviteit: Een veilige werkplek zorgt voor minder verstoringen en een hogere productiviteit.
 • Betere reputatie: Bedrijven die investeren in de veiligheid van hun werknemers hebben vaak een betere reputatie. Zij kunnen daardoor aantrekkelijker zijn voor zowel klanten als potentiële werknemers.

Kosten en subsidiemogelijkheden

De kosten voor een VCA cursus kunnen variëren, afhankelijk van de opleider en de cursusvorm. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €100 en €300 voor een B-VCA cursus en tussen de €200 en €400 voor een VOL-VCA cursus. Veel werkgevers zijn bereid om deze kosten te vergoeden of hieraan bij te dragen, omdat een VCA certificaat bijdraagt aan de veiligheid op de werkplek.

Daarnaast zijn er subsidiemogelijkheden beschikbaar. In sommige gevallen kunnen bedrijven gebruikmaken van subsidies of opleidingsfondsen om de kosten van de cursus te dekken. Het is de moeite waard om hiernaar te informeren bij je werkgever of de opleider.

Conclusie

Een VCA certificaat is een waardevolle investering voor zowel werknemers als werkgevers. Het draagt bij aan een veiligere werkplek, vermindert risico’s en kan nieuwe carrièremogelijkheden openen. Het volgen van een VCA cursus is de eerste stap naar het behalen van dit certificaat. Door de juiste opleider te kiezen, je goed voor te bereiden en het examen succesvol af te leggen, kun je je VCA certificaat behalen en profiteren van de vele voordelen die het biedt.

Wij raden al onze uitzendkrachten aan om een VCA certificaat te behalen, vooral als je in risicovolle sectoren werkt. Het is een investering in je eigen veiligheid en professionaliteit, en het kan je helpen om je carrière naar een hoger niveau te tillen. Als uitzendbureau ondersteunen wij je graag in dit proces en helpen we je bij het vinden van de juiste cursus en opleider. Neem vandaag nog contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken en de eerste stap te zetten naar een veiliger en succesvoller werkleven.

Of je nu een werkgever bent die op zoek is naar de perfecte kandidaat of een werkzoekende die op zoek is naar de ideale baan, een intercedent kan de begeleiding en ondersteuning bieden die nodig is om jouw doelen te bereiken. Dus de volgende keer dat je je afvraagt, wat doet een intercedent precies, weet je dat ze veel meer doen dan alleen het invullen van vacatures. Ze zijn de brug tussen talent en kansen. Voor meer informatie over NB personeel en wat wij voor je kunnen betekenen, klik dan hier.

Kantoor Sittard

Lissabonlaan 2, 6135 LE Sittard
+31 (0) 46 - 434 00 20
info@nbpersoneel.nl

Kantoor Heerlen

Saroleastraat 60, 6411 LW Heerlen
+31 (0) 45 - 200 70 20
heerlen@nbpersoneel.nl
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram